Hoofdverwarming binden op netten

Aantal groepen:

Binden op staalnet

Bij het binden op staalnet spreken we van een "traditioneel systeem".

 

Dit omdat in de eerste systemen vloerverwarming deze montagemethode toegepast werd. De buis wordt hierbij op een staalnet vastgemaakt en in een patroon verlegd. Eventueel kan er onder het staalnet isolatie en/of reflectiefolie geplaatst worden om het geheel effectiever te laten functioneren. Na het plaatsen van de buis wordt deze afgewerkt met zand-cement of anhydriet.

Bij het binden op staalnet wordt gebruik gemaakt van 16mm buis maar in bedrijfshallen wordt ook 18mm of 20mm gelegd.

Om werking in de vloer op te vangen, wordt er langs de randen isolatie geplaatst. Deze dient als buffer bij het uitzetten van de vloer waardoor er geen scheurvorming optreed.

Vaak wordt gedacht dat er bij een aanbouw het beste een ingefreesd (bestaande bouw) en een traditioneel (nieuwbouw) systeem gecombineerd kunnen worden. Dat is een foutieve gedachte. De reactietijd van beide systemen ligt ver uit elkaar waardoor beide delen niet even warm aanvoelen. Dat leidt tot klachten. Het beste is om in een dergelijk geval in de nieuwbouw de dekvloer te storten en dan, na een droogtijd, de vloerverwarming ook daar in te frezen.

De buis wordt verlegd in een slakkenhuispatroon zodat een relatief koude retourleiding altijd naast een warme aanvoerleiding waardoor een egaal warme vloer ontstaat. Bij glazen puien en tuindeuren wordt de buis dichter op elkaar gelegd in een meanderpatroon als een zogenaamde warmtezone. Hierdoor wordt op deze plaats meer warmte gegenereerd waardoor de kouval van het glas opgevangen wordt.

Voordelen:

  • Mogelijkheid tot het isoleren van de ondervloer
  • Grote buffer voor warmte (en koeling)
  • Uitstekende warmte-uitstraling
  • Meerdere diameters buis geschikt
  • Laag energieverbruik

Nadelen:

  • Traag in opwarmfase
  • Meestal alleen toepasbaar in nieuwbouw
  • Beperking in vloerafwerking
Meer informatie
Product NameHoofdverwarming binden op netten
Te bestellen pergroep